Enter your keyword

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Göç ve Kalkınma Kongresi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Göç ve Kalkınma Kongresi

Güncel Program

KaLMİRAC Göç Araştırmaları Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Emel Topcu Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi tarafından düzenlenen Göç ve Kalkınma Kongresinde davetli konuşmacı olarak ‘Göç Hareketleri ve Kalkınma Arasındaki Karşılıklı İlişki’ adlı bir sunum gerçekleştirmiştir.

Sunumuna, dünya yaratıldığından beri göç vardır ve dünya durduğu sürece göçler devam edecektir ifadeleri ile başlayan Prof. Topcu, tarihçi Robin Cohen’in (1995), son dört yüzyıl içinde gerçekleşmiş bazı belirgin göç dönemleri veya olaylarını tespit ettiği 7 başlık altında sınıflandırdığı göç dalgalarını anlatarak devam etmiştir.

1-Avrupa, Afrika ve Asya içinde göç (17.-18. yüzyıllar)

2-Sömürgelerde kalıcı yerleşim (1500’lerden 19. yüzyıl ortalarına kadar)

3-Kölelik (1550’den 18. yüzyıl sonuna kadar)

4-Sözleşmeli işçilik (1834-1917)

5-Yeni Dünya’ya göç (1800’ler-1930)

6-II. Dünya Savaşı sonrası göç (1940’ların sonlarından 1960’lara kadar)

7-1970 sonrası göç

Bu sınıflandırmalara 8. bir dalga ekleyen Prof. Topcu, bu yeni göç dalgasını;

8-2015 Sonrası Ölümüne Göç olarak adlandırmıştır.

İlk 7 göçün itme-çekme teorisi çerçevesinde hem itme hem çekme etkili olmakla beraber, daha çok çekme etkisinde gerçekleştiğini belirtirken, 8. dalga olan 2015 sonrası Ölümüne Göç Dalgasının sadece itme etkisinde gerçekleştiğini belirtmiştir.

Son dalga ile birlikte devletlerin göç konusuna bakışlarının ve bu konudaki politikalarının değiştiğini belirten Prof. Topcu, göçün son zamanlarda;

1-Güvenlikleştirdildiği,

2-Dışsallaştırıldığı,

3-Mültecilik kavramının kalıcı ve kronik hale geldiğini belirtmiştir.

İlk 7 dalga dönemindeki göçlerin istenen göçler olup göç alan ülkelerdeki kalkınmayı olumlu yönde etkilemelerine rağmen, son dalga göçün gelişmiş Batı ülkeleri tarafından istenmeyen göçler olarak algılandığını belirtmiştir.